Πελματογράφημα

Δωρεάν Πελματογράφημα & εκτίμηση μορφολογίας πέλματος

Ελάτε σήμερα και εμπιστευτείτε τους ειδικούς.

Πολλοί πιστεύουν πως με ένα πρόγραμμα μέσω υπολογιστή και ένα κουμπί γίνονται όλα. Δυστυχώς σοβαρά θέματα δεν λύνονται με αυτό τον τρόπο. Η εταιρεία μας και το εξειδικευμένο προσωπικό της με τους ορθοτικούς τεχνικούς έχει εμπειρία στον τομέα της κατασκευής εξατομικευμένων πελμάτων και ανάλυσης βάδισης από το 1983 έχοντας δημιουργήσει ένα ευρύ πελατολόγιο που όλα αυτά τα χρόνια είναι η διαφήμιση μας!

 

Πελματογράφημα και κατασκευή ορθωτικών πελμάτων.

Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από μία «αρμονία» κινήσεων. Σε ένα υγιές σώμα όλα τα τμήματα του είναι ελεύθερα να κινούνται σε αρμονική σχέση το ένα με το άλλο. Οι αλλαγές στη διάταξη του σκελετού προκαλούν περιορισμό της λειτουργικότητας του σώματος με αποτέλεσμα τον πόνο και την επιπλέον επιβάρυνση των αρθρώσεων αλλά και όλων εκείνων των κατασκευών που τις στηρίζουν. Μέσω αυτού του μηχανισμού όμως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που σε τελική ανάλυση επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή, επιβαρύνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Με το πελματογράφημα αναλύουμε αυτή την ασυμμετρία, δίνουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να αντιληφθεί το πρόβλημα του με ένα ιδιαίτερα κατανοητό τρόπο, και εφόσον κριθεί απαραίτητο, του συστήνουμε να χρησιμοποιήσει ειδικά ορθωτικά πέλματα, που θα προσφέρουν στήριξη και εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στον σκελετό.


Τι είναι το πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση, μέσω της οποίας συλλέγουμε πληροφορίες για την ανατομική μορφολογία του πέλματος (πλατυποδία , κοιλοποδία, ραιβοποδία κ.ά.), καθώς και για τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά τη διάρκεια της βάδισης (αν πρόκειται για αθλητή αξιολογείται επιπρόσθετα τόσο το τρέξιμο όσο και το άλμα του) ή στήριξης.

Η μέτρηση αποτελείται από 2 βασικά βήματα για να πετύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα:

1. Αρχικά μέσω αναλογικού πελματογράφου όπου οι πιέσεις φαίνονται με γυμνό μάτι και άμεσα, δίνοντας την δυνατότητα στον ορθοτικό τεχνικό μας να καταγράψει τα απαραίτητα στοιχεία πίεσης και να επιλέξει τα σωστά υλικά με σκοπό την βέλτιστη κατασκευή του πέλματος.

2. Στην συνέχεια παίρνουμε μετρήσεις καμπυλότητας αλλά και όγκου ποδιού μέσω λήψης μέτρων με αφρώδη αποτύπωμα χρησιμοποιώντας μόνο ειδικά KIT της εταιρείας Ottobock δίνοντας μας έτσι όλα αυτά τα χρόνια ακριβείς μετρήσεις.

Όλες οι μετρήσεις στέλνονται για επεξεργασία στο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο τα αναλύει και τα συγκρίνει με κάποιες φυσιολογικές τιμές (νόρμες) με σκοπό της δημιουργίας του σωστού εξατομικευμένου πέλματος για τον κάθε διαφορετικό τύπο ποδιού.

Η κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που από τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος προκύψει ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στο σκελετό κατά τη διάρκεια της βάδισης ή στήριξης.

Αποτέλεσμα αυτής της ασυμμετρίας είναι η μηχανική επιβάρυνση του σκελετού και των κατασκευών που τον στηρίζουν, προκαλώντας τελικά αλλαγές στη διάταξη και τις δομές του.


Οι παράγοντες που προκαλούν παρεκκλίσεις από τον φυσιολογικό τύπο βαδίσματος είναι:
• Αρθρίτιδες
• Διαβητικό πόδι
• Ανταγωνιστικός αθλητισμός και συστηματική άσκηση
• Επαγγελματίες υποχρεωμένοι σε ορθοστάτηση
• Τενοντίτιδα Αχιλλείου
• Κάλοι
• Πόνος τακουνιών
• Νευρίνωμα Morton
• Ακανθα πτέρνας
• Δυσμορφίες
• Πτώση μεταταρσίων
• Εγκυμοσύνη
• Κοιλοποδία
• Πλατυποδία
• Βλαισός μέγας δάκτυλος
• Ραϊβοποδία ή βλαισοποδία (σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται φθορά στην εξωτερική ή στην εσωτερική πλευρά στις σόλες των παπουτσιών).
• Χρόνιες και οξείες οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, ραχιαλγίες
• Μετεγχειρτικές και μετατραυματικές φλεγμονές
• Πελματιαία απονευρωσίτιδα
• Μυϊκή Αδυναμία
• Νευρολογικές παθήσεις όπως σπαστική εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, σύνδρομο Parkinson κ.α.
• Ανισοσκελία
• Γενική ενόχληση στα κάτω άκρα σε τέτοιο βαθμό ούτος ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αισθάνονται απόλυτη την ανάγκη άνετων παπουτσιών.


Στόχος:
Τι κάνουμε σε περίπτωση αποκλίσεων;

Σε περιπτώσεις μετρήσεων όπου θα δει ο ειδικός της εταιρείας μας ότι υπάρχουν αποκλίσεις χρησιμοποιώντας την επεξεργασμένη πια μέτρηση, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, προχωράμε στην κατασκευή ειδικών και εξατομικευμένων πάτων, οι οποίοι στοχεύουν στην τροποποίηση των φορτίσεων του πέλματος με σκοπό να μπορέσουμε να φθάσουμε κοντά προς τη φυσιολογική κατάσταση σωστού βηματισμού!
Τα πέλματα αυτά είναι από υλικά διαφορετικών πυκνοτήτων και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, τις δραστηριότητες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Φορώντας ένα ζευγάρι ορθωτικά πέλματα, κάθε υπόδημα μετατρέπεται σε ορθοπαιδικό.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού, αποφεύγοντας λανθασμένους υπτιασμούς και πρηνισμούς, καθώς και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια της βάδισης. Έμμεσα λοιπόν τα πέλματα αυτά εκτείνουν την προστασία τους στις υπόλοιπες αρθρώσεις του κάτω άκρου, αλλά και διαφυλάσσουν και την οσφύ από τραυματισμούς και άλλα χρόνια προβλήματα. Ο ρόλος των ορθωτικών πελμάτων είναι ο έλεγχος της υπερβολικής και πιθανόν της επικίνδυνης κίνησης της ποδοκνημικής άρθρωσης και του πρόσθιου μέρους του ποδιού, βοηθώντας στη μείωση των υπερβολικών φορτίσεων.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα κατά την διάρκεια της στάσης της βάδισης και της άθλησης.

Τα ορθωτικά πέλματα αποτελούνται από δυο μέρη, την πρόσθια και την οπίσθια ανύψωση. Ο σκοπός της πρόσθιας ανύψωσης παρέχει υποστήριξη στις παραμορφώσεις του πρόσθιου τμήματος του ποδιού, ενώ σκοπός της οπίσθιας ανύψωσης είναι να θέτει το οπίσθιο τμήμα του ποδιού όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην ουδέτερη θέση και η λειτουργία της είναι πιο σημαντική κατά τη βάδιση για την επαφή της πτέρνας με το έδαφος.

Η ανακούφιση από τον πόνο και η ικανότητα των πασχόντων να επιστρέφουν σε προηγούμενα επίπεδα δραστηριότητας είναι τα κύρια κριτήρια που χαρακτηρίζουν την επιτυχία της ορθωτικής θεραπείας.
Η επανεκτίμηση της κατάστασης στην αρχή σε τακτά χρονικά διαστήματα βοηθάει στον αποτελεσματικό έλεγχο της λειτουργικότητας του σώματος. Θα πρέπει να αναφέρονται όλες οι αλλαγές που αισθάνεστε, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όσο και στις καθημερινές δραστηριότητές σας τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της παραλαβής των εξατομικευμένων πελματών. Αυτές οι πληροφορίες αποτελούν σημαντική βοήθεια για το θεραπευτή σας, ώστε να λαμβάνει πάντοτε τις καλύτερες αποφάσεις για την μελλοντική σας φροντίδα.

 

Το τμήμα της Frontis (οι Φυσικοθεραπευτές μας και ο Ορθοτικοί τεχνικοί μας) σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ θερμά για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε το κείμενο ανωτέρω.

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε από κοντά και να κάνουμε μια δωρεάν εξέταση και ανάλυση των πιέσεων του πέλματος ώστε να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα εάν υπάρχει.